Data Compression Proxy

Frustrationen växer i takt med antalet refresh i min webbläsare som leder till meddelande om att Chrome inte kan hitta den adress jag frågar efter. Adressen finns ju, om än bara på det interna nätverket, men den finns!

Webbläsaren finns i min mobiltelefon och efter att ha sett någon enstaka gång att adressen faktiskt hittas och att webbsidan jag letar efter visats börjar jag ana att något är vajsing med inställningarna i den.

Vill du minimera datatrafiken till din webbläsare?

Någonstans i bakhuvudet, det känns verkligen som bakhuvudet, tänds en liten lampa som påminner om en fråga jag fått från webbläsaren efter en uppdatering, som jag givetvis svarade jag på. Det var något om att spara datatrafik.. vilket måste innebära att någonstans på vägen hanterar Googles servrar mina förfrågningar. Kan det vara så att de även ger sig på mina förfrågningar på det interna nätverket över wifi?

Efter lite sökande på just Google, med de nyckelord jag kan uppbringa ur minnesfragmenten, lyckas jag hitta information om hur jag kan stänga av tjänsten. Och döm om min förvåning, och förtjusning, när det handgreppet leder mig ur mörkret och in i ljuset som är lyckade http-requests.

Funktionen som ställer till det kallar Google för Data compression proxy.

Det lite knepiga i felsökningen var att när funktionen var aktiverad påverkade den inte bara Chrome, som är separat installerad på telefonen, utan även standardwebbläsaren. Frågan är om funktionen påverkar all datatrafik från och till telefonen?