Veckans bugg

På min tidigare arbetsplats hade vi i testgruppen en stående punkt på våra veckomöten som vi kallade ”Veckans bugg”. Om man hade stött på en bugg under den gångna veckan som hade något extra över sig var det ett tillfälle att lägga ut texten om den. Det var buggar som man var stolt över att ha hittat, som var kluriga eller på annat sätt lite utöver det vanliga. Eller varför inte en bugg som var jättevanlig, de är också speciella!

Idén var att få en chans att dela med sig lite, kanske bli lite extra pushad att tänka efter och känna stolthet, men också ett tillfälle att reflektera över hur man hittade buggen, vilket beteende eller vilken idé var det som bar frukt? Att dela med sig byggde också en gemensam erfarenhet. Nästa gång man letar testidéer skramlar det till någonstans i bakhuvudet: ”Hur var det nu med den där knepiga buggen som det berättades om i veckans bugg?”

Så jag vill dela med mig av en veckans bugg. Tråkigt nog inte en bugg som jag själv hittade.

Systemet i vilket buggen hittades samlar in information från besökare på en webbsida via ett formulär. Besökare skriver i en massa uppgifter och bifogar dessutom filer för att styrka uppgifterna. Dokumenten som laddas upp måste vara i pdf-format, enbart, och besökarna hämtar filen från samma källa. De laddar alltså ner filen från ett system och laddar upp i ett annat, vårt system.

När formuläret är klart och har skickats in sammanställs uppgifterna i ett dokument, även det en pdf-fil. Sammanställningen ska innehålla alla uppgifter i formuläret inklusive innehållet i den bifogade filen.

Enkelt!? Det visar sig att det inte fungerar för majoriteten av besökarna.

Idog felsökning inleds och det var här jag kom i kontakt med felet, när jag försökte hjälpa till att isolera det. Felsökningen gav ganska snabbt resultat. Det visade sig att systemet inte kunde generera en ny pdf-fil med den bifogade filens data eftersom den bifogade filen, den som besökarna laddade upp, var digitalt signerad!

Jag tycker det är intressant eftersom jag inte visste att en digitalt signerad pdf-fil har sådana egenskaper. Att filen är förseglad, eller vad man ska kalla det. Nu har jag i alla fall stött på det här felet och börjat fundera på vilka andra filer som kan ha den här egenskapen och hur jag skulle ha kunnat komma på testfallet från början. Nästa gång jag stöter på en liknande situation med dokumentgenerering och uppladdningar kommer jag definitivt att ha det här i bakhuvudet!