Väldesignat

Sitter som en typiskt internetshoppare och slösurfar lite böcker. Filtrerar, följer rekommendationer, söker och filtrerar igen. Plötsligt dyker det upp en bok jag skulle kunna vara intresserad av att faktiskt köpa. Men inte just nu, inte genast. Jag vill spara undan den någonstans så jag kan komma tillbaka. Där, en knapp, lägg till i min önskelista. Det verkar ju vara precis vad jag behöver. Nu infinner sig det stora tvivlet. Tvivlet som de flesta internetanvänder känner inför att klicka på någonting. Kommer jag att gå iväg någonstans nu och förlora resultatet av mitt tidsödade filtreringsarbete? Kommer jag någonsin kunna hitta tilbaks till den här boken? Jag väljer ändå att ta steget och kasta mig ut. Jag klickar på knappen.

Ibland betalar sig chansningar.

Trots att jag blir omdirigerad och får gå igenom en procedur för att skapa ett konto, en procedur som innebär i alla fall tre olika sidvisningar, hamnar jag slutligen i min önskelista. Till min förvåning ligger där den bok jag ville spara! Det här är precis så man skulle vilja att det alltid fungerade, men som besökare litar man inte på att utvecklarna, skparna bakom webbplatsen, har tänkt på och tagit hand om just ditt sätt att interagera. Det finns en alldeles för stor mängd av webbplatser som inte gör det, både just nu och genom internets historia, för att besökare ska kunna ha förtoende för kvaliteten på systemet. Det skadar. Det skadar kvalitetsarbetet, besökarna förväntar sig ingenting och har lärt sig att inte kräva någonting.

Det är ju faktiskt anmärkningsvärt att min reaktion på något som borde vara så enkelt och naturligt som att lägga till något i en önskelista är att bli imponerad över att det fungerar!

Var det perfekt? Nä, jag lyckades inte hitta något sätt att ta mig tillbaka till min utarbetade filtrering.

Webbplats? Adlibris.se