Räkna ut vad du ska testa på

I augustinumret av Tea time with testers, en nättidning om test (i PDF-format, varför man nu vill lägga ut digitalt innehåll i en PDF på en webbplats. Hallå, du har ju en webbplats!).. ehum.. läste jag i alla fall en artikel av Faisal Qureshi, Amazon.com, där han presenterar en matematisk metod för att räkna ut vilka telefonmodeller han ska välja att testa på. Jag har tidigare haft samma diskussioner flera gånger, hur ska man veta vilka telefoner man ska köpa in för att få en så bra och relevant spridning som möjligt på sina tester?

Mitt sätt har varit att tillsammans med andra insatta göra en hyfsat informerad gissning. Det har fungerat .. hyfsat.

Det jag tyckte var intressant med Faisals metod var att man kunde vikta olika egenskaper hos telefonen olika mycket och därmed få olika förslag beroende på vad som var viktigast.

Men inte tänker jag sitta och räkna ut varenda kombination! Jag knåpade ihop ett pythonskript som tar en csv-fil in och ger tillbaka förslag på vilka enheter du ska välja.

Informatet på csv-filen är, första raden är vikter för varje kolumn. Därefter är varje rad en enhet med namn i första kolumnen och därefter egenskaper i sifferform. Det innebär ju att man får göra en översättning av t.ex. operativsystem till en siffra. EX: där 1 är android, 2 är windowsphone

,4,2,1,3
Lumia 800,3.7,142,512,2
SGMega,6.3,199,1500,1
ZTE Gx,4.3,141,1000,1
..
..
..

PDF:en finns på: http://www.teatimewithtesters.com (nä, jag hittade ingen direktlänk till PDF:en)

2 reaktioner på ”Räkna ut vad du ska testa på

  1. Hej Oscar!
    Jag hittade din blogg och ville maila dig, men det verkar som att det inte finns någon kontaktlänk här.

    Jag jobbar också inom test och har nyligen skapat en blogg. Undrar om du skulle vara intresserad av länkbyte? Hör gärna av dig.

    Med vänlig hälsning,
    Inesa

Kommentarer inaktiverade.