Textdata

När jag utforskar en ny webblösning går en hel del tid åt att skapa testdata, att generera innehåll som fyller databasen med vettig och rimlig data. Det har i mitt tycke alltid varit värt tiden att inte bara skriva in ett antal tecken på måfå i till exempel brödtextfältet. Inte så att jag aldrig använder ’asdf’ som testdata, men jag gör det med måtta och för vissa fall.

Det finns hjälpmedel för att skapa testtexter, dummytexter, i olika längder och formatering. www.slipsum.com är en av de roligare och fillerati.com en personlig favorit, innan stödet för svenska försvann. Alla har dock två problem, de är placerade för långt bort, flera musklick, och de är inte på svenska.

Avståndet är avgörande eftersom jag måste upprepa klickandet väldigt många gånger. Att det inte är på svenska är ett problem när jag testar webbplatser som ska bara ska visa svenska, det kommer inte att indexeras korrekt i webbplatsens sökmotor. Om jag ändå skapar en massa information för sökmotorn att indexera så är det rimligt att skapa information som kommer behövas när indexeringen väl ska kontrolleras.

Till exempel fick jag ta del av en felrapport där allt indexerat data hette ’test’ i olika former, ’test, ’test1’, ’test2’, ’testing’, osv. Sedan hade man sökt efter ordet test och undrade varför sökresultatet uppvisade ett visst beteende. Beteendet var faktiskt inte alls fel utan helt korrekt eftersom det inte finns ett svenskt ord eller böjning som motsvarar ’test1’.

Att hitta på exempeltexter för allt innehåll jag kan behöva skapa på en dag är vissa dagar mycket inspirerande och roligt, det är säkert många som dragit på munnen när mina mer fantasifulla texter, rubriker och namn dyker upp. Andra dagar är det bara frustrerande. Så jag byggde ett litet hälpmedel, ett skript till Autohotkey.

Autohotkey är ett finurligt program som jag använt till mycket olika saker genom åren. Tidigare har jag använt ett enklare skript för att generera textsträngar av bestämda längder bara genom att skriva ett kodord i det fältet jag vill fylla i; t1024 ger mig en textsträng som är 1024 tecken lång, t255, 255 tecken osv. För bättre flexibilitet vill jag kunna skriva vilken längs som helst och få ut just en sådan textsträng, så efter lite trixande kan jag nu skriva ’xtext’, sedan ett nummer och enter och vips har jag en textsträng i urklippshanteraren som är så lång som det nummer jag angav!

Texten hämtar jag just nu från en textfil som innehåller stycken ut Viktor Rydbergs Singoalla, vilket ofta ger väldigt högtravande men underhållande textstycken. Det är roligare att söka efter ’ungdomsfägringen’ än ’testdata 123’.