Avbryt för att starta

Inte långt ifrån Stockholms stadshus finns en stor stenbyggnad som huserar Stockholms stads utbildningförvaltning. Här har jag spenderat en hel del tid den senaste månaden och bland annat gjort små utflykter till pentryt som finns placerat på varje våning för att stilla törsten efter kaffe. På ett av borden fanns här, förutom en utskriven tidningsartikel rörande hur negativt arbetsplatser i öppna kontorslandskap påverkar kreativitet, en något lustig instruktion för hur diskmaskinen fungerar.

  1. Lägg i diskmedelstablett
  2. Diska på program B
  3. Tryck på knappen Avbryt för att starta

Jag blir såklart lite nyfiken på hur den här maskinen egentligen är konstruerad, vad är det man avbryter när den ska börja diska? Står diskmaskinen och simulerar vädermodeller? Då vill man ju inte avbryta!

En närmre titt på diskmaskinen avslöjar hur det ligger till. Maskinen har tre knappar och ett vridreglage. Ovanför varje knapp är en symbol utskriven; en trekant som brukar betyda Play, en knapp som nog betyder något med ekonomisk tvätt och en knapp för fintvätt (ett begrepp jag inte förstår mig på i diskmaskinsvärlden).

Det är inte helt ologiskt att det är knappen med trekanten som sätter igång maskinen, Play. Så varför står det klart och tydligt ”Avbryt” i instruktionen.
Jag föreställer mig att någon gång sedan den här maskinen med det förmodat enkla användargränsnittet installerades i pentryt på utbildningsförvaltningen har behovet att avbryta diskningen uppstått. Det finns ingen stopp-knapp bland de tre knapparna! Här har någon förmodligen läst sig till, eller frågat någon servicetekniker, hur man gör; man trycker på Play igen.
Driftigt nog tejpades snart en lapp upp under play-knappen med texten Avbryt. Problemet löst!Nä, problemet förflyttade sig nu till att ingen vågade trycka på play-knappen, det står ju klart och tydligt Avbryt under! Dessutom har trekanten som ska påminna om Play långsamt nötts bort till oigenkänlighet.

Jaha, vad gör man nu då? Det går inte att ta bort klisterlappen, då kommer ingen att förstå hur man stänger av maskinen. Nä, det är bara att skriva en tydlig instruktion, köpa in en sådan där smidig anslagshållare i plast och ställa i närheten av maskinen. Till stor glädje för mig!

Det här är ett underhållande exempel på fler saker; hur ett löst problem alltid orsaker ett nytt oförutsett problem, eller att det är svårt att förutse hur produkten kommer att användas när man sitter och designar, utvecklar eller testar. Enkelheten i tre knappar kanske verkade briljant men visade sig vara otillräcklig för målgruppens behov. Förmodligen hade man inte ens koll på målgruppen i det här fallet och gjorde valet att använda symboler istället för text för att kunna nå fler marknader.

2 reaktioner på ”Avbryt för att starta

  1. Jag ville veta mer om det hemska med öppna kontorslandskap. Vad är det som händer med kreativiteten?

Kommentarer inaktiverade.