Hallå, vakna

Alla behöver ett litet uppvaknande då och då för att hålla sig på tå och inte fastna i den där fällan att i slentrian godta felaktiga beteenden och knepiga funktioner.

Mitt kom när jag hörde en utvecklare oja sig över att det tog någon 10-dels sekund för ett javaskript att sortera in bilderna i ett prydligt bildspel. Tilläckligt lång tid för att man skulle hinna se att sidan hoppade till och att alla bilderna visades.

Beteendet hade jag inte alls missat att iaktta men problemet, insåg jag i efterhand, var att jag avfärdat det som något miljöberoende. En seg server eller nertyngd webbläsare. Det absolut värsta var att jag avfärdat det utan att utreda eller alls fundera på det, helt omedvetet. Inte ett bra tecken.

Problemet i sig är inte så stort, användarna kan se en sida i något orenderat läge i en 10-dels sekund, men som ofta är fallet fanns det ett större potentiellt problem bakom. Felet var ett felplacerat javaskript som hämtade data från en källa vi inte alls har kontroll över. Innan javaskriptet hämtat klart den externa datan kunde inte sidan laddas klart. Sådana externa saker ska så klart utföras först när allt annat är klart på sidan.

Så nu är jag vaken igen och kör ibland tester med långsamma webbläsare och halvdann uppkoppling (leve sj ombord, max 0.025 mbit/s) för att identifiera eventuella sådana problem.