Generera testdata

Varje gång jag måste göra någonting ofta och ser att det kommer fortsätta så börjar jag fundera på hur jag kan slippa. Kalla det slöhet, men det är också en form av effektivisering. Jag hinner plötsligt med mycket andra. roligare aktiviteter, istället!

Som exempel har jag den senaste tiden testat ett formulär där man i ett steg måste ange sitt personnummer. Personnummer är inte svåra att hitta på men de inkluderar en kontrollsiffra som validera numrets korrekthet, och det är svårt att bara hitta på eller gissa sig till. Det innebär att man lätt slöar till och använder ett personnummer man vet fungerar varje gång man fyller i formuläret för att man ”har ju redan testat den funktionen”.

Jag tröttnade till slut på att leta fram det där personnumret och blev dessutom lite orolig över att personnummervalidering kanske bara accepterade det personnummer jag använde hela tiden, de andra miljonerna nummerkombinationer då? Med tanke på hur många gånger jag fyllde i formuläret så borde jag kunna täcka in en hyfsad mängd av dem.

Så, jag använde mina kunskaper i C# och skrev ett litet verktyg som genererar slumpmässiga personnummer på kommando! Dessutom läggs det direkt i urklipp redo att klistras in.

När jag väl kommit igång så lade jag ner lite extra tid på att göra det möjligt att styra mellan vilka årtal personnumret ska vara och i vilket format det ska genereras. En liten bonus är att organisationsnummer fungerar på samma sätt. Perfekt när nästa formulär kräver organisationsnummer!

Nästa funktion jag funderar på att lägga till är att generera slumpmässigt felaktiga personnummer..

Om du läser det här och skulle vara hjälpt av verktyget så mailar jag gärna över det. Skicka en förfrågan bara!

3 reaktioner på ”Generera testdata

  1. Hej,

    Jag skulle vara väldigt intresserad av ett sånt verktyg! Är det open source, går det att köpa en licens, vad ska du ha för det?

    Mvh
    Erik

Kommentarer inaktiverade.