Korrupt testmaskin

Det finns problem med att använda samma maskin man använder i dagligt övrigt arbete, utöver testningen då, för att även utföra sina tester på. Plötsligt kan man hitta fel som bara går att återskapa på just din maskin!

I webbtest händer det förmodligen ganska ofta och inte sällan hjälper det att rensa ut sparad data och ”cookies” för att konsitgheterna ska rätta till sig. Men om inte det hjälper? Omstart är ju generellt accepterat som en nollställare. Om inte det heller hjälper?

Just i det fall jag just upplevde fick jag effekter i min installation av Firefox som inte kunde återskapas någon annanstans. Vad är det som påverkar och ger felet? Nu börjar det verkliga detektivarbetet.
Q: Kör vi samma version?
A: Enligt versionsnumret, ja.

Q: Kan det vara någon av de installerade tilläggen eller teman som finns i min profil?
A: Starta om Firefox i felsäkert läge, ingen skillnad.

Q: Ser det likadant ut om jag skapar en ny, fräsh, profil?
A: Startar Firefox genom ”Kör”-kommandot ”firefox -p” och skapar en ny profil som jag startar. Nu finns inte problemet!

Man kan i stort sett utesluta att andra program som Windows kör skulle ställa till det, det fungerar ju som det ska om jag skapar en ny profil!

Vad återstår?

Q: Ominstallation?
A: Ominstallation av programmet, behåller mina inställningar och personliga data. Ingen förändring.

Q: Total ominstallation?
A: Omsintallation och tar bort mina inställningar och personliga data. Nu måste det ju vara återställt! Ja, problemet är borta.

Hade jag lagt ner en massa tid och tagit in lite konsulthjälp kanske jag hade kunnat luska ut vad exakt som ställde till problemet, inte för att jag hade blivit gladare av det, men kanske klokare. Det intressant inte för att det är så knepigt utan för att den ger en idé om hur komplex en dator faktiskt är. Det är helt omöjligt att täcka upp samtliga situationer och konfigurationer.