Autohotkey

Autohotkey är ett kraftfullt skriptprogram som börjar få en stabil användargrupp och därmed schysst med användarinnehåll-skript. Kolla skriptlistan.

Verktyget grundar sig i att man ska kunna skapa skript knutna till sk ”Hotkeys”, tangentkombinationer, i windowsmiljö. Alternativ finns för de som kör Linux eller Mac..

Skriptspråket är ganska avancerat vad jag kan förstå av de skript jag sett på forumet. Det finns utvecklade jnytningar till Perl och liknande.

Själv använder jag verktyget för genvägar, för att binda om vissa knappar på musen så de fungerar som jag vill och för att göra vissa tangentgenvägar lite tillgängligare.  För musen så låter inte Logitechs programvara mig välja exakt vad knapparna ska göra eller vilka tangentkombinationer de bör representera så då behöver man ett extra lager.

Förutom det så använder jag det till att snabbt skapa strängar av bestämda textlängder. Lysande när man testar webb. Som exempel har jag en ersättning för texten ”t255”. Skriver jag ”t255” så placeras en fördefinierad 255 tecken läng sträng i min clipboard, redo att klippas in där jag behöver den. Jag har liknande kommandon för längre och kortare strängar och dessutom ersättande texter för förkortningar som ”iaf”, som automatiskt ändras till ”i alla fall”, har tänkt göra ett som globalt skript rättar felskrivningar av typen ”mänsikor” till korrekt svenska.

Jag har ett kommando som på tangentkombinationen ”win+z” frågar efter en URL och sedan öppnar den URL:en i alla tillgängliga webbläsare. Ett annat bra-att-ha- kommando slumpar fram en 10 siffror lång sträng med bara unika siffror.

Verktyget är mycket kraftfullare än så och det gäller bara att hitta sina behov, skaffa sig kunskapen eller se till att någon annan skapar de skript du behöver. Om någon önskar publicerar jag gärna min samling.