Att missa en tenta

ISTQB heter en certifiering som finns i världen och som riktar sig till test-proffs.

Jag ser inte denna certifiering som något värdefullt. Det är en testproffessionens barnsjukdom som finns till bara för att företag ska kunna ha någon form av genväg till att veta om en person är en duktig testare.

Häromdagen hörde jag en diskussion mellan en ”student” och en lärare där ”studenten” var nervös för att inte klara tentan. Vad innebär det frågade jag mig? Vad innebär det att man spenderar många timmar, och viktigare; företagets pengar, på att gå en utbildning, en utbildning som i sig innehåller mycket information och viss vettig information och kunskap, för att sedan inte få något bevis? Vem är det egentligen som förlorar?

För mig är lärandet själva kursen, inte beviset, inte alla tar med sig samma kunskaper från en kurs och alla värderar inte informationen i kursen på samma sätt. ISTQB kräver att man ska värdera all information på samma sätt som tentan säger. Lär man sig mer av det?